KİRA VE İŞGAL HUKUKU

5 Yıl Dolmadan Kira Bedelini Nasıl Yükseltebilirim?

14 Mayıs 2024 Yorum (3) 4297 Görüntüleme
4297

Son dönemlerde, kira bedeli konusunda kiracılar ile kiraya verenler arasında gerilimler artmıştır. Bunda enflasyon, döviz kuru, konut fiyatlarındaki artış ve kanun değişikliği ile getirilen %25 artış sınırlaması gibi etkenler önemli rol oynamaktadır.

Kira bedelinin “hak ve nesafet” kuralına göre geniş kapsamlı tespiti ancak sözleşmenin başlangıcından 5 yıl geçmesiyle açılan bir dava sonucu mümkün olabilmektedir ve kira bedeli ancak bu suretle artırılabilmektedir. Değil 5 yıl son bir yılda dahi bir çok kalemde enflasyonun yüzde 100’ü aştığı göz önünde bulundurulduğunda bu süre ihtiyaçlara cevap verememektedir.

Hukukumuzda böyle olağanüstü durumlar için kanunlar ile getirilen bir imkan vardır. Türk Borçlar Kanunu’nun 138.maddesine göre sözleşmenin yapıldığı sırada öngörülemeyen ve tarafların iradesi dışında ortaya çıkan değişiklikler sözleşmenin ifasını aşırı derecede güçleştiriyorsa dava açılarak mahkemeden sözleşmenin mevcut olağanüstü koşullara göre uyarlanması HER ZAMAN istenebilir. Kira bedeli mahkeme kararı ile yükseltilebilir. Peki bu  olağanüstü koşulların ortaya çıkıp çıkmadığı nasıl belirlenecektir?

Yargıtay içtihadına göre, kira bedelinin uyarlanmasına ilişkin davalarda; bölgedeki kira parasını da etkileyecek normalin üstündeki imar ve ticaret değişiklikleri, emsal kira paraları, vergi ve amortisman giderlerindeki artışlar, döviz kurlarındaki ani ve aşırı iniş ve çıkışlar ile ülkeyi sarsan ciddi ekonomik kriz veya doğal afetlere bağlı ödeme esaslarının yeniden düzenlenmesini gerektirecek olayların varlığı araştırılıp değerlendirilmek suretiyle karar verilmelidir.

Ülkemizin son birkaç yıldaki durumu göz önüne alındığında, enflasyon yüksekliği, döviz kurlarındaki olağandışı artış, 11 vilayetimizi etkileyen çok büyük depremlerden kaynaklanan konut açığı, son yüzyılda hiç görülmemiş etkin bir pandeminin yaşanması gibi hadiseler olağanüstü koşulların ortaya çıktığı kanaatini oluşturmaktadır. Tabii ki bu husus her olay ve dava özelinde mahkemelerce irdelenmeli ve somut duruma göre karar verilmelidir.

Yukarıda anlatılan süreçler yürütülürken avukat ve hukukçulardan destek alınması sonuca ulaşmayı kolaylaştıracaktır. Kiraya veren ve kiracıların huzur ve sulh içinde oldukları bir toplum dileriz.

Olgun Hukuk – Av. Ümit Olgun

Kira ve İşgal Hukuku Departmanı

DETAYLI BİLGİ İÇİN

TELEFON VE WHATSAPP:+90 (553) 048 68 12

MAİL ADRESİ : olgunhukukburosu@gmail.com

*Olgun Hukuk, 30 kişilik yetkin kadrosu ile Türkiye geneline hizmet vermektedir.

Yorumlar (3)

  • 21 Haziran 2024

    CuneytAyer

    15 Haz 2021 de isyerimi 5 yıllığına yıllık peşin olarak kiraya vermistim.mevcut kiram 18 bin tl kiracı 30 bin tl teklif ediyor, emsalleri istenen 120 bin tl civarı bahsettiğiniz uyarlama davasını aç sam kazanma şansım var mı ? Teşekkürler.

    21 Haziran 2024

    Cüneyt Ayer

    15 haz.2021 de işyerini kiraya verdim mevcut kira 18 bin kiracı 30 bin teklif ediyor emsal kiralar 120 bin tl civarı bahsettiğiniz uyarlama davası açsam kazanma şansım var mı ? Ayrıca muhasebecisi imzamı taklit ederek ikinci bir sözleşmeyi maliyeye bildir

    14 Kasım 2024

    Güngör tortop

    Temmus 2020 yılında 1800 tl daire kiraladım malsahibi 2023 yılında daireyi sattı yeni evsahibi 6 ay süre verdi çıkmadım ihtiyaç nedeni ike tahliye davası açtı arkasından kira artırımı davası açtı Sorum şu 1:Beş yıl dolmadığı içinkira artırabilirmi? 2:

Yorum Yaz

E-Posta adresinizi girin ve yorum yazın. * İşaretli alanlar zorunludur.