Hukukumuzda bireylerin hukuki işlemleri yapabilmesi için hak ehliyetinin yanında fiil ehliyetine de sahip olmaları gerekir. Fiil ehliyetinin şartlarından biri de erginliktir. Kural olarak erginlik on sekiz yaşının tamamlanmasıyla başlar. Ancak hukukumuzda bazı hallerde on sekiz yaşından önce de erginliğin kazanılması mevcuttur. Bu haller evlenme veya ergin kılınma (kazai rüşt) dır.
Türk Medeni Kanunu'nun 12. maddesine göre on sekiz yaşını tamamlamamış bir küçüğün ergin kılınabilmesi için; on beş yaşını tamamlaması, kendi isteği, velisinin rızası ve bu hususta menfaatinin bulunması gerekir.
On beş yaşını tamamlamış bir küçüğün ergin kılınması için kendi isteğinin olması gerekir. Neticede ergin kılınma talebi, kişiye sıkı sıkıya bağlı bir haktır. Küçük, ergin kılınmak için mahkemeye bizzat kendisi başvurabileceği gibi yasal temsilcisi vasıtasıyla da başvurabilir. Küçük, velayet altındaysa anne ve babasının rızası gerekir. Küçüğün velayeti, anne veya babadan sadece birine bırakılmışsa yalnızca velayet hakına sahip olanın rızası yeterlidir. Eğer küçük, velayet altında değil de vesayet altındaysa bu konuda hem vesayet makamının hem de denetim makamının rızası gerekir. Tüm bunlara ek olarak küçüğün ergin kılınma konusunda bir menfaatinin olması gerekir. Örneğin; yurt dışında okul kaydı yaptıracak olan küçüğün veya kendi adına işletme kuracak olan küçüğün ergin kılınmasında menfaatinin olduğu kabul edilir.
Olgun Hukuk-Av. Ümit OLGUN
Aile-Miras-Kişiler Hukuku Departmanı
Av. Betül GÜREL- Av. Osman Yasin BİCAN-Av. Ayşe İŞLER
Yorumlar (0)