Hukukumuzda iki tür evlenme yaşı söz konusudur. Bunlar: olağan evlenme yaşı ve olağanüstü evlenme yaşıdır. Olağan evlenme yaşı hem erkek hem de kadın için on yedi yaşın tamamlanmasıdır. Yani on yedi yaşını tamamlamış olan bir kişi yasal temsilcisinin (veli/vasi) rızasıyla evlenebilir. Yasal temsilcinin vereceği rızanın yazılı olması ve evlenme başvuruları sırasında mevcut olması gerekir. Aksi takdirde yasal temsilcinin rızası olmadan yapılan bir evlilik nispi butlanla batıl olur. Yani yasal temsilci, rızası olmadan yapılan evlilik için nispi butlan davası açabilir. Yasal temsilci haklı bir sebep olmaksızın evlenmeye izin vermezse; küçük, bu konuda mahkemeye başvurup hakimden izin isteyebilir.
Olağanüstü evlenme yaşı ise hem kadın hem de erkek için on altı yaşının tamamlanmasıdır. On altı yaşını tamamlamış olan bir kişi, olağanüstü bir durum ve pek önemli bir sebebin varlığı halinde hakim kararıyla evlenebilir. Olağanüstü bir durum ve pek önemli bir sebebin varlığını, her somut olayın özelliğine göre hakim takdir eder. Örneğin; gebelik durumu, pek önemli bir sebep olarak kabul edilir. On altı yaşını tamamlamış bir kişinin evlenebilmesi için olağanüstü bir durum ve pek önemli bir sebebin varlığının yanında aile mahkemesi hakiminin de kararı gerekir. Hakim, karar vermeden önce olanak buldukça velinin veya vasinin görüşünü alabilir. Ancak hakim, veli veya vasinin görüşleriyle bağlı değildir.
Evlenme, kişiyi ergin kılar. Başka bir deyişle henüz on sekiz yaşını tamamlamamış olup on yedi veya on altı yaşında olan bir kişi, evlendiği zaman ergin olur. Yani on yedi veya on altı yaşını tamamlamış olan bir kişi evlendiği zaman, yaş küçüklüğü nedeniyle tabi olduğu velayet veya vesayet ilişkisinden kurtulur. Evlenmeyle kazanılan erginlik kesindir. Söz konusu evlilik, sonradan ölüm, gaiplik veya boşanma gibi nedenlerden dolayı sona erse bile evlenmeyle kazanılan erginlik geri alınmaz.
Olgun Hukuk-Av. Ümit OLGUN
Aile-Miras-Kişiler Hukuku Departmanı
Av. Betül GÜREL- Av. Osman Yasin BİCAN-Av. Ayşe İŞLER
Büşra Efe
MERHABA! Bu konu hakkında bir sorum olacaktı. Öncelikle 17 yaşını tamamlamış bir kişinin evlenmesi için yasal vasi/velinin rızası gerektiği belirtiliyor. Nipsi butlan ile batıl olmasının şartı vasinin/ velinin rızasının olmaması ve yazılı bir şekilde bild