İDARE, VERGİ VE VATANDAŞLIK HUKUKU

İkamet İzni Başvurum Reddedildi, Ne Yapabilirim?

14 Mayıs 2024 Yorum (2) 5346 Görüntüleme
5346

6458 sayılı Yabancılar ve Uluslararası Koruma Kanununda ifade edildiği şekliyle ikamet izni, Türkiye'de kalmak üzere verilen izin belgesini ifade eder. İkamet izni başvurusu öncesinde kişilerin, taşıdıkları şartlar doğrultusunda kendilerine uygun olan ikamet izni türüne başvuru yapmaları gerekir. Söz konusu izin:

-Kısa dönem ikamet izni
-Aile ikamet izni
-Öğrenci ikamet izni
-Uzun dönem ikamet izni
-İnsani ikamet izni
-İnsan ticareti mağduru ikamet izni
şeklinde çeşitlenir. Dolayısıyla doğru izne başvurmak başvurudan olumlu sonuç almak adına önemlidir.

Başvurunun ardından idarece kural olarak 90 günlük inceleme süresi başlar. İnceleme sonucu olumlu olabileceği gibi olumsuz da olabilir. Zira idari bir işlem olan kabul ya da red kararı tamamen idarenin tasarrufu altındadır. Peki başvurunun reddi nedenleri genel olarak nelerdir?
Başvurunun reddine esas oluşturacak nedenler kanunda tek tek sayılmamış olup bu nedenlere örnekler verilebilir: 

-İkamet izni türlerinden kişiye uygun olmayan türe başvuru yapılmış olabilir.
-Talep sahibi hakkında verilmiş sınır dışı etme kararı bulunabilir.
-Başvurulan ikamet izni çeşidi için gerekli şartları taşımıyor olabilir. 
-Talep sahibi kalmak için yeterli ve düzenli imkana sahip olmayabilir.
-Türkiye'de ikamet etme amacı haklı bir nedene dayandırılmamış olabilir. 
Elbette bu örnekler çoğaltılabilir. 

Başvurumuz reddedildi. Bu aşamadan sonra neler yaşanacaktır? Öncelikle idarece, başvurucuya red kararı usulüne uygun olarak tebliğ edilmelidir. İşbu red kararının açıklama kısmında, red kararına karşı 60 gün içinde iptal davası açılabileceği hakkında bilgilendirme yapılır. Ayrıca başvurucunun 10 gün içinde ülkeyi terk etmesi gerektiği ihtar edilir. İşbu ihtar hukuken "terke davettir". Bu ihtara rağmen ülkede kalmaya devam ettiği tespit edilen kişiler için bu defa ülkeden sınır dışı edilme ve ülkeye girememeye yönelik idari işlemler tesis edilebilir.
İdarece verilen işbu karar tek yanlı olup kamu gücü kullanılarak tesis edildiğinden, ikamet izni başvurusunun reddi halinde başvurucu, red kararına karşı iptal davası açmak için 60 günlük bir süreye sahiptir. Fakat ilk idari işleme karşı açılacak iptal davası, yukarıda bahsi geçen, 10 günlük terke davet süresine tabi ihtarın uygulanmasını durdurmaz. Başvurucu her ne kadar ilk tesis edilen işleme karşı iptal davası açmış olsa da 10 gün içerisinde ülkeyi terk etmek mecburiyeti devam eder. Aksi halin fark edilmesi, ihtarın yerini idari işlemin almasına neden olur ki bu halde talep sahibi deport kararı yani sınır dışı edilme ve idari para cezası gibi yaptırımlarla karşılaşabilir. 

İkamet izni başvurusunun reddi halinde farklı bir nedene dayalı olarak 6 ay içinde yeni bir başvuru yapılabilir fakat yapılacak başvuru aynı nedeni içeriyorsa bu durum 6 aylık sürenin ardından mümkün hale gelir.

İkamet izni başvurusunun reddi kararının 10 gün içinde ülkeden çıkışı gerektiren ihbarı içermesi ve 60 günlük süreyle kısıtlı olan red kararının iptali davasının açılması halinde son derece dikkat ve özen gösterilmesi gerektiğinden bu aşamada alanında uzman bir avukattan yardım alınmasını tavsiye ederiz. 

Olgun Hukuk - Av. Ümit OLGUN
Tazminat - İdare - Ceza Hukuku Departmanı
Av. Rabia KIRAÇ - Stj. Öğr. Merve Safa DİNÇ

DETAYLI BİLGİ İÇİN

TELEFON VE WHATSAPP:+90 (553) 048 68 12

MAİL ADRESİ : olgunhukukburosu@gmail.com

*Olgun Hukuk, 30 kişilik yetkin kadrosu ile Türkiye geneline hizmet vermektedir.

Yorumlar (2)

  • 16 Kasım 2024

    Nurgül

    İkamet izni başvurusu olumsuz oldu bidaha başvurusu yapabilirmiyim

    18 Kasım 2024

    Gülşen

    Eşimin ikamet izni başvurusu olumsuz geldi aile ikametine başvurusu yapabilirmi

Yorum Yaz

E-Posta adresinizi girin ve yorum yazın. * İşaretli alanlar zorunludur.