İşyerinde, iş için gönderildiğiniz bir yerde ya da işverenin sağladığı bir taşıtla işe gidip gelirken iş kazası geçirdiniz. Şimdi ne yapmalısınız?
Öncelikle işvereniniz bu iş kazasını 3 iş günü içerisinde Sosyal Güvenlik Kurumuna bildirmelidir. Sosyal Güvenlik Kurumunun kazadan haberinin olmaması durumunda geçici iş göremezlik ödeneği (rapor parası) ve sürekli iş göremezlik ödeneği alamazsınız, erken emeklilik imkanlarından faydalanamazsınız. Bu durumda dilekçe ile SGK'ya başvurularak gerekli araştırmanın yapılması talep edilmelidir. SGK, müfettişleri marifetiyle kazaya ilişkin yerinde incelemeler yaparak, tanıklar dinleyerek, işvereninizden gerekli belgeleri temin edip inceleyerek araştırmasını tamamlayacaktır. Araştırma sonucunda kazanın iş kazası olup olmadığı, iş kazası ise tarafların kusur oranları tespit edilecektir. SGK müfettişleri kazasının iş kazası olmadığına karar verirse, iş kazasının tespitine ilişkin dava açmalısınız.
Sosyal Güvenlik Kurumu sigortalısı olarak sürekli iş göremezlik geliri alabilmeniz için SGK tarafından hastaneye yönlendirilerek meslekte kazanma gücü kaybının tespitine yönelik rapor almanız gerekmektedir. SGK tarafından tespit edilen oran üzerinde ise bu gelir bağlanır. Oranın 'un altında gelmesi durumunda ise SGK'ya buna ilişkin yine dilekçe ile itirazınızı sunma hakkınız bulunmaktadır.
Olay iş kazası olarak tespit edildikten ve meslekte kazanma gücü kaybı oranı belirlendikten sonra işverene tazminat talepli dava açabilirsiniz. Tazminat davasında, sizin ve işvereninizin kusuru ve meslekte kazanma gücü kayıp oranınıza ilişkin tekrar bilirkişi raporu alınarak tarafınıza ödenecek maddi tazminat tespit edilecektir. Manevi tazminat ise, iş kazasından doğan manevi acılarınızı bir nebze olsa giderebilmek adına hakim tarafından takdir edilecektir. İş kazasındaki kusurunuzun azlığı ve meslekte kazanma gücü kayıp oranınızın fazlalığı, manevi tazminatı artıran etkenlerdendir.
Olgun Hukuk- Av. Ümit Olgun
İş ve Sosyal Güvenlik Hukuku Departmanı
Av. Sıla Nur Yılmaz
DETAYLI BİLGİ İÇİN
TELEFON VE WHATSAPP:+90 (553) 048 68 12
MAİL ADRESİ : olgunhukukburosu@gmail.com
Yorumlar (0)