Miras taksim sözleşmesi kanunda yer alan ifadeyle paylaşma sözleşmesi, TMK m. 676 ve devamı maddelerinde düzenlenmektedir. Miras bırakan kişinin vefatıyla; birlikte tereke bir bütün olarak aktifiyle-pasifiyle mirasçılara intikal eder. Miras taksim sözleşmesi, mirasçılara tereke üzerindeki haklarını kendi aralarında paylaşmalarını sağlar. Miras paylaşma sözleşmesine terekede yer alan tapulu ve tapusuz taşınmazlarla tüm taşınırlar konu olabilir.
Miras taksim sözleşmesinin geçerliliği yazılı şekilde yapılmasına bağlıdır. Üçüncü bir kişi ile mirasçılar arasında yapılan paylaşma sözleşmesi, noter tarafından düzenlenmelidir. Üçüncü kişi bu sözleşme ile birlikte paylaşmaya katılamaz; fakat paylaşma sonunda mirasçıya özgülenen payın kendisine verilmesini talep edebilir.
Yazılı şekilde düzenlenen paylaşma sözleşmesini tüm yasal mirasçıların imzalaması gerekmektedir. Yasal mirasçılardan biri bu sözleşmeyi imzalamaktan imtina ederse, sözleşme geçersiz hale gelmektedir. Paylaşma sözleşmesine murisin katılmaması veya izni olmadan bir mirasçının henüz açılmamış miras hakkında herhangi biriyle yaptığı sözleşmeler de geçersizdir. Miras, muris tarafından paylaştırılmışsa mirasçılar bir araya gelerek paylaşma sözleşmesi yapamaz.
Paylaşma tamamlandıktan sonra mirasçılar, paylarına düşen mallar için birbirlerine karşı satım hükümlerine göre sorumlu olur. Mirasçılar aralarında anlaşarak paylaşma sözleşmesini feshedebilirler veya paylaşma sözleşmesi neticesinde zarar gören mirasçı, örneğin; iradesi yanılma, aldatma ve korkutma şeklinde sakatlanmışsa veya aşırı yararlanma mevcutsa miras taksim sözleşmesinin feshi için dava açabilir.
Olgun Hukuk-Av. Ümit OLGUN
Aile-Miras-Kişiler Hukuku Departmanı
Av. Osman Yasin BİCAN-Av. Ayşe İŞLER-Av. Betül GÜREL-Stj. Av. Yunus POLAT
DETAYLI BİLGİ İÇİN
TELEFON VE WHATSAPP:+90 (553) 048 68 12
MAİL ADRESİ : olgunhukukburosu@gmail.com
*Olgun Hukuk, 30 kişilik yetkin kadrosu ile Türkiye geneline hizmet vermektedir.
Yorumlar (0)