Ölünceye kadar bakma sözleşmesinin tanımı TBK’nın 611.maddesinde düzenlenmiştir. Madde hükmüne göre ölünceye kadar bakma sözleşmesi, taraflardan birisinin genelde yaşlı; ihtiyar kimseyi yaşamı boyunca bakıp gözetmesine karşılık olarak, bir malvarlığını devretmeyi üstlendiği sözleşmedir. Malvarlığının devri, sağlararası işlemle yapılabileceği gibi, ölüme bağlı tasarrufla da yapılabilir. Şöyle ki; ölünceye kadar bakma sözleşmesinde bakım alacaklısı edimini ölümünden sonra sonuç doğuracak bir tasarrufla yerine getirecekse, bu sözleşmeye miras sözleşmesi hükümleri uygulanacaktır. Bunun dışında, bakım alacaklısı edimini sağlığında sonuç doğuracak bir işlemle ifa edecekse bu sözleşmeye borçlar hukuku kuralları uygulanır.
Ölünceye kadar bakmayı vaad eden; bakım borçlusu, malvarlığı kendisine devredilen kişi ise, bakım alacaklısıdır. Burada sözleşmenin kurulması ile birlikte bakım borçlusu, bakıma muhtaç kişiye kendi aile ferdiymiş gibi davranmak zorundadır. Bakım alacaklısı ise buna mukabil; sözleşmede kararlaştırılan malvarlığını vermekle yükümlüdür. Genel de uygulamada evlat; hasta bakıma muhtaç annesine, babasına, dedesine veya ebesine bakmaya niyetlenen şefkat ve sorumluluk sahibi evlatlara verilen bir ödül gibi düşününüz.
Sözleşmenin geçerli olabilmesi ve istenen sonucu doğurabilmesi için kanunda belirtilen şekil şartlarına uyulması gerekmektedir. Ölünceye kadar bakma sözleşmesi resmi şekle tabi kılınmıştır. Bu sözleşmenin miras sözleşmesi şeklinde yapılması gerekir. Miras sözleşmesi ise, resmi vasiyetname şeklinde düzenlenir. TMK’nın 532. maddesinin ikinci fıkrasında sayılan sulh hâkimi, noter veya kanunla kendisine bu yetki verilmiş diğer görevlilerin düzenlemeye yetkisi bulunmaktadır.
Olgun Hukuk Bürosu- Av. Ümit Olgun
Kişiler & Aile & Miras Hukuku Departmanı
DETAYLI BİLGİ İÇİN
TELEFON VE WHATSAPP:+90 (553) 048 68 12
MAİL ADRESİ : olgunhukukburosu@gmail.com
Yorumlar (0)