Malullük aylığı, yaşlılık (emekli) aylığı ve ölüm aylığı alan sigortalılara yersiz ödeme nedeniyle geçmişe dönük borç çıkarılması sık görülen bir durumdur. Kişinin çalıştığının sonradan tespit edilmesi, malullük veya engelliliğe ilişkin raporlarda meydana gelen değişiklikler böyle bir sonuca yol açabilir. Sosyal Güvenlik Kurumu ödediği maaşı kesmekle kalmaz, geçmişte ödemiş olduğu maaşları, ikramiyeleri ve genel sağlık sigortası ödemelerini “yersiz ödeme” adı altında talep eder. Aylığı kesilen kişiler son derece mağdur olmakta ve sarsılmaktadır. Maaşı olmadan geçimini nasıl idame ettireceğini düşünürken bir taraftan da borç yükü altında kalmaktadırlar.
SGK’nın yaptığı bu işlem bazen hatalı olabilmektedir. Yapılan işlemin sosyal güvenlik mevzuatına uygunluğu denetlenmeli, uygun değilse idari başvuru yapılmalıdır. Başvurudan netice alınamaması halinde dava açılmalıdır. Dava ile, hem kesilen maaş geri bağlatılabilir, hem de tahakkuk ettirilen borçlar sildirilebilir. Ödenmiş olan borç ve Kurum tarafından ödenmesi gerektiği halde ödenmeyen maaşlar varsa yasal faizi ile iade alınabilir.
Olgun Hukuk – Av. Ümit Olgun
İş ve Sosyal Güvenlik Hukuku Departmanı
DETAYLI BİLGİ İÇİN
TELEFON VE WHATSAPP:+90 (553) 048 68 12
MAİL ADRESİ : olgunhukukburosu@gmail.com
Adile Bizci Buğdaycı
Eşim iki ay önce vefat etti SGK bana 400 küsur borç çıkarttı ne yapmalıyım
Emine Namlı
Gss prim borcu birikmiş.. mesaj geldi icraya vericez diye. Bu nerden çıkmış olabilir. Sgk ula hiç işim olmadı.. hiç çalışmadım,sigortalanmadım.