Yabancılar Ve Uluslararası Koruma Kanunu m. 52'de düzenlenen sınır dışı etme kararı, yabancıların, menşei ülkesine veya transit gideceği ülkeye ya da üçüncü bir ülkeye sınır dışı edilmesi şeklinde tesis edilebilir. Hakkında sınır dışı etme kararı alınacak olanlar aynı kanunun 54. Maddesinde tahdidi olarak sayılır.
İşbu sınır dışı etme kararına karşı kararın tebliğinden itibaren 7 gün içinde idare mahkemesine başvurulabilir. Kişi mahkemeye yaptığı başvuruyu işlemi tesis eden makama da bildirir. Yapılan başvurular kanuna göre 15 gün içerisinde sonuçlandırılmalıdır ve yerel mahkemenin bu konuda vermiş olduğu karar kesindir.
Yabancı, dava açma süresi dolana kadar veya idari yargı yoluna başvurulması hâlinde yargılama sonuçlanıncaya kadar sınır dışı edilemez.
Hakkında sınır dışı etme kararı alınanlardan;
- kaçma ve kaybolma riski bulunan,
- Türkiye’ye giriş veya çıkış kurallarını ihlal eden,
- sahte ya da asılsız belge kullanan,
- kabul edilebilir bir mazereti olmaksızın Türkiye’den çıkmaları için tanınan sürede çıkmayan,
- kamu düzeni, kamu güvenliği veya kamu sağlığı açısından tehdit oluşturanlar
- hakkında valilik tarafından idari gözetim kararı alınır.
Hakkında sınır dışı etme kararı alınan kişiler hakkında,
- belirli adreste ikamet etme,
- bildirimde bulunma,
- aile temelli geri dönüş,
- geri dönüş danışmanlığı,
- kamu yararına hizmetlerde gönüllülük esasıyla görev alma,
- teminat,
- elektronik izleme
şeklinde idari gözetim kararına alternatif birtakım yükümlülükler de getirilebilir ve söz konusu yükümlülükler için süre 24 ayı geçemez. İşbu tedbirlere uyulmaması halinde kişi hakkında idari gözetim kararı alınır.
İşbu idari gözetim kararı ile muhatap olan yabancı, kolluk tarafından, 48 saat içerisinde geri gönderme merkezine götürülür. Geri gönderme merkezindeki süre 6 ayı geçemez fakat gerekli hallerde 6 ay daha uzatılabilir. İdari gözetim süreciyle ilgili bilgiler her ay yabancıya veya temsilcisine tebliğ edilir.
Süreçle ilgili olarak idareye itiraz etmek mümkündür fakat şu noktaya dikkat çekmek gerekir, "itiraz üzerine dilekçe sulh ceza hakimliğine gönderilir ve sulh ceza hakiminin itiraz üzerine vereceği karar kesindir."
Neticeten sınır dışı etme kararına karşı idare mahkemesine yapılacak başvuru ve idari gözetim kararına itiraz aşamasında söz konusu olacak işlemlerin sağlıklı sonuçlar vermesi mühimdir ve alanında uzman bir avukattan destek alınması tavsiye edilir.
Olgun Hukuk - Av. Ümit OLGUN
Tazminat - İdare - Ceza Hukuku Departmanı
Av. Rabia KIRAÇ - Stj. Öğr. Merve Safa DİNÇ
Yorumlar (0)