Ruhsatsız ya da ruhsata aykırı yapılar belediyelerce “yapı tatil tutanağı” ile tespit edilir. Bu tutanak ile inşaat durdurulur ve mühürlenir. Belediyeler arasında “yapı tatil zaptı”, “yapı tatil zabıtnamesi”, “yapı tespit ve inceleme tutanağı” gibi farklı isimlendirmeler de yapılmaktadır. Aynı zamanda tutanak yıkım kararının ve imar para cezasının hukuki dayanağını oluşturduğundan çok önemlidir. Tutanağın iptali ile yıkım kararı ve imar para cezası da dayanaksız kalmaktadır.
Tutanak belediyelerin ilgili fen elemanlarınca düzenlenir ve yapıya asılır. Asıldığı tarihte yapı sahibine tebliğ edilmiş sayılır. Tutanakla, yapı sahibine yapının ruhsatlandırılması ya da ruhsata aykırı durumun giderilmesi için en fazla bir ay olmak üzere süre verilir. Bu süre içerisinde aykırılık giderilmezse belediyece yıkım kararı verilir.
Yapı tatil tutanağının iptali için, tebliğ tarihinden itibaren 60 gün içerisinde ya belediyeye itiraz edilmeli ya da iptal davası açılmalıdır. Belediyeye yapılan itiraza olumsuz cevap verilirse ya da cevap verilmezse yine dava açılması gerekmektedir. Başvuru süresi geçtiği takdirde tutanak geri dönüşsüz olarak geçerli kabul edilir. Yapı tatil tutanağı mevzuatta öngörülen zorunlu unsurları barındırmadığı sürece iptal edilebilir. Mevzuatta tutanakta olması istenen birçok unsur olduğundan görevlilerce eksik düzenlenmesi muhtemeldir. Eksiklik yapı tatil tutanağının iptalini gerektiriyorsa yapı sahibi dava ile hem yıkımdan hem de para cezasından kurtulmuş olur.
Olgun Hukuk – Av. Ümit Olgun
Kamulaştırma ve İmar Hukuku Departmanı
DETAYLI BİLGİ İÇİN
TELEFON VE WHATSAPP:+90 (553) 048 68 12
MAİL ADRESİ : olgunhukukburosu@gmail.com
*Olgun Hukuk, 30 kişilik yetkin kadrosu ile Türkiye geneline hizmet vermektedir.
Nazan Yıldız
İdari işlerden anlayan iyidir avukata ihtiyacım var